Nieuwbouw Kloosterhof in Boekel van start
De bouw van 20 sociale huurwoningen aan de Kloosterlaan in Boekel is gestart. Op het grasveld ter hoogte van Donkzicht verschijnen 10 eengezinswoningen en 10 appartementen. Alle woningen zijn ‘nul-op-de-meter’, wat betekent dat ze net zo veel energie opwekken als ze verbruiken. Op dinsdag 6 december werd de start van de bouw gevierd met een feestelijk moment. Naar verwachting worden de woningen in de zomer van 2023 opgeleverd.
Voor de jonge senior
Wanneer er gebouwd wordt voor de 55+ doelgroep, wordt er al snel gedacht aan appartementen. Daarbij wordt aangenomen dat de behoefte van 55 tot bijvoorbeeld 95 voor iedereen gelijk is. De huidige 55-plusser wil echter helemaal nog niet gezien worden als oudere. Beweging en vitaliteit staan daarbij nog voorop. Dat neemt niet weg dat deze doelgroep best iets kleiner wil gaan wonen en niet meer een grote eengezinswoning nodig heeft als de kinderen het huis uit zijn. In dit plan bouwen wij dan ook voor de jonge senioren. Kleine eengezinswoningen met het slapen gewoon op de verdieping, want het trap lopen is ook gewoon een welkome oefening om in beweging te blijven en het lijf soepel te houden.
Feestelijk startmoment met cadeautjes
Sinterklaas had het nieuwbouwproject in Boekel ook gevonden op pakjesavond. Wethouder Ben Brands, Martijn van Straaten (directeur-bestuurder van Peelrand Wonen), René Beks (directeur ontwikkeling & innovatie van Hendriks Coppelmans) en Ton Constant (voorzitter Huurdersraad Onder de Pannen), pakten de cadeaus uit die de goedheiligman had achtergelaten. In de pakjes vonden zij extra ‘woningen’ voor de duurzame en natuurvriendelijke binnentuin van het project. Zo kunnen ook de egels, vlinders en bijen een fijn plekje vinden in Kloosterhof.
Natuur speelt een hoofdrol
Ook aan de vogels is gedacht. In de woningen worden nestkastjes ingebouwd, zodat de vogels een veilige broedplek hebben. Bij de ontwikkeling van het project speelde de natuur een grote rol. In het ontwerp van de binnentuin is bijvoorbeeld rekening gehouden met de opvang van regenwater, in de vorm van wadi’s. Ook worden er veel natuurlijke materialen gebruikt in het project. Zo zijn de balkons, vlonders, galerijen en verschillende gevelelementen van hout.
Duurzaam en betaalbaar wonen langs de Peelrandbreuk
De woningen liggen op een groene plek in Boekel, langs de Peelrandbreuk en met een klein bos en natuur in de achtertuin. B2 Architecten uit Molenhoek is de architect van de woningen. De eengezinswoningen in het project zijn gebaseerd op het betaalbare woningconcept BudgetRijwoning van Hendriks Coppelmans. Deze woningen kunnen door een doordachte bouwmethode snel en tegen lage kosten gerealiseerd worden. De woningen hebben duurzame installaties en zonnepanelen, waarmee ze dus deels hun eigen energie opwekken.